ÜRÜN İPTAL / İADE KOŞULLARI VE CAYMA HAKKI
Sn. Müşterimiz,
Aşağıdaki koşullar yalnızca Demaş Hediyelik Eşya Platformları için geçerlidir:
- GRAM ALTIN-GÜMÜŞ , ZİYNET ALTIN
İptal/İade: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde alıcının istisnalar hariç olmak üzere 14 (on dört) gün içerisinde herhangi bir neden göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip olacağı düzenlenmiştir. ANCAK Demaş Hediyelik Eşya Platformları üzerinden satışı yapılan tüm ürünler, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nin Md.15/1-a hükmü uyarınca “Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mal veya hizmet” niteliğinde olduğundan Alıcı’nın Demaş Hediyelik Eşya Platformlarından gerçekleştirmiş olduğu alışverişlerde veya hizmet kullanımlarında cayma hakkı bulunmamaktadır. Bu bağlamda gram altın, gümüş, çeyrek altın, yarım altın, tam altın, cumhuriyet altını, külçe altın vs. sarrafiye ürünler) cayma hakkının kullanılamayacağı ürünler kapsamında yer almaktadır ve kesinlikle cayma hakkı kullanılamaz.
Değişim: Teslimatı yapılan üründe, üretici firmaya ait kusurun tespiti durumunda; garanti koşulları dahilinde ürünün yenisi ile değişimi talep edilebilir. Ürünün garanti kapsamında sayılması için ambalajının açılmamış ve tahrif edilmemiş olması şarttır. Müşteri siparişini verirken bu şartları kabul etmiş sayılır.
TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN
Kanun Numarası : 6502
Kabul Tarihi : 07.11.2013
Yayımlandığı R. Gazete :Tarih: 28.11.2013 Sayı: 28835
Demaş Hediyelik Eşya Platformlarından alışveriş yapan tüketiciler için, ilgili kanun ve yönetmelik hükümleri geçerli olacak.
- TAKI, MÜCEVHER
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nin 15. Maddesi gereği, tüketicinin özel istek veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda üretilen ve/veya üzerinde değişiklik yapılan ürünlerde cayma hakkı (iptal ve iade hakkı) kullanılamaz. Bu madde doğrultusunda takı ve mücevher ürün grubu için aşağıdaki belirtilen özelleştirme şekillerinde cayma hakkı kullanılamaz. Ürün siparişi iptal ve iade edilemez.
Üzerine isim, tarih, harf ve/veya özel mesaj yazılan ürünlerde |
Kişiye özel tasarlanmış ürünlerde |
Kişisel talepler doğrultusunda boyut, taş, maden, veya tasarım değişikliği yapılan, ürünlerde, (Tahdidi olmamak üzere; ürün boyunda ölçü seçimi yapılan tüm ürünler, ürünün Demaş Hediyelik Eşya platformlarında gösterilen maden renginden farklı bir renkte üretilmesinin talep edilmesi vb.) |
Yüzük ölçüsü kişiye özel olarak hazırlandığı için tüm yüzük siparişlerinde |
Genel Şartlar
- Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar. Ancak tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkını kullanabilir. ,
- Malın satıcı tarafından taşıyıcıya teslimi, tüketiciye yapılan teslim olarak kabul edilmez.
- Mal teslimi ile hizmet ifasının birlikte yapıldığı sözleşmelerde, mal teslimine ilişkin cayma hakkı hükümleri uygulanır. Cayma hakkı kullanılarak gelen iade ürünler, ekspertize girerek iade kontrol süreci başlar
- Cayma hakkının kullanılması için 14 (On dört) günlük süre içinde SATICI’ya telefon veya eposta veya üyeliği bulunan müşterilerde atasay.com internet sitesinden üyelik girişi yaptıktan sonra hesabım>siparişlerim bölümü ile bildirimde bulunulması ve ürünün 27.11.2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nin “Cayma Hakkının İstisnaları” başlıklı 15. madde hükümleri kapsamında olmaması, iş bu sözleşmenin ayrılmaz parçası olan ve DEMAŞ HEDİYELİK EŞYA PLATFORMLARINDA yayınlanmış olan ve ALICI tarafından onaylanmış olan ön bilgilendirme formuna gereğince, kullanılmamış olması ve SATICI tarafından tekrar satışa arz edilebilir nitelikte olması şarttır. Bu hakkın kullanılması halinde;
- Alıcı haricinde 3. kişiye veya ALICI’ya teslim edilen ürünün asıl faturası, (İade edilmek istenen ürünün faturası kurumsal ise, iade ederken kurumun düzenlemiş olduğu iade faturası ile birlikte 14 (On dört) gün içerisinde SATICI’ya gönderilir. Faturası kurumlar adına düzenlenen sipariş iadeleri İADE FATURASI kesilmediği takdirde tamamlanamayacaktır)
- Cayma hakkı talebinin iletilmesinden itibaren 14 (on dört) günlük süre içerisinde iade edilecek ürünlerin kutusu, ambalajı, sertifikaları, varsa hediye/promosyon ürünleri ve aksesuarları, hediye çekleri ile birlikte eksiksiz ve hasarsız olarak SATICI’ya iade edilmesi gerekmektedir. Bu materyallerden herhangi birinin gönderilmemesi ya da taşıma şirketinden kaynaklanmış olsa dahi hasarlı olması durumunda, materyalin bedeli iade tutarından düşülerek iade işlemi tamamlanır. ALICI, bu işlemler için hangi yolu izleyeceğini SATICI’yla belirtilen iletişim bilgilerinden irtibata geçerek öğrenmelidir.
- Cayma hakkının kullanılması halinde ürünün iadesi için yapılacak taşıma/nakliye/kargo/kurye vb masrafları ve doğacak tüm diğer masraflar ALICI tarafından karşılanacaktır. Ürünün iadesi sırasında meydana gelebilecek zarar ve/veya kayıplardan ALICI sorumlu olacaktır.
- Ürün bedelinin iadesinde banka tarafındaki aksaklıklardan kesinlikle SATICI sorumlu tutulamaz.
- Bu hakkın kullanılması halinde, alıcı haricindeki 3. kişiye veya ALICI’YA teslim edilen ürün/ürünlerin SATICI’ya gönderildiğine dair Kargo Teslim Tutanağı ile ürün/ürünlere ilişkin fatura aslının iadesi zorunludur. Fatura aslının iade edilmemesi ve yasal 14 günlük süre içerisinde faturanın SATICI’ya ulaştırılmaması halinde cayma hakkı kullanılamayacak olup işbu durumda SATICI’nın herhangi bir sorumluluğu doğmayacağı ALICI’nın gayrikabili rücu kabulündedir. Bu halde, masrafı ALICI’ya ait olmak üzere ürün kargo firmasına teslim edilecek olup, ürünün teslim alınıp alınmaması tamamen ALICI sorumluluğunda olacaktır.
- ALICI cayma hakkını kullandığında iade edilen ürün, SATICI tarafından teslim alındıktan sonra incelenecektir. Ürünün cayma koşullarına uygun olarak iade edilip edilmediği, hasar, kullanım durumu, işbu sözleşmede yazılı gerekli tüm koşullar dikkate alınarak değerlendirilecektir. Yapılan inceleme sonucunda ürünün iade koşullarına uygun olduğunun tespit edilmesi halinde, iade süreci başlatılır. Cayma hakkı talebine konu malın SATICI’ya ulaştığı tarihten itibaren takip eden 14 (on dört) gün içinde ürün bedeli ALICI’ya iade edilir. Üründe herhangi bir hasar veya cayma hakkı şartlarına aykırı bir durum tespit edilirse, iade talebi reddedilir ve ürün, masrafı ALICI’ya ait olmak üzere ilk sipariş verilen adresine geri gönderilir.
- Sipariş verilen ürünün ALICI’ya tesliminden sonra ALICI’nın isteği doğrultusunda yapılan kolye, bileklik, bilezik, halhal, şahmeran boyu ve modelindeki değişiklikler gibi işlemler yapıldığında, müşterinin özel istekleri doğrultusunda özel olarak üretimi yapılan bu mallar ürün cayma hakkının (iptal ve iade hakkı) kullanılamayacağı ürünler kapsamına girer.
- Bunlarla kısıtlı olmamakla birlikte, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nin 15. Maddesi kapsamında kalan ALICI’nın istekleri doğrultusunda üretilen, kişiselleştirme yapılan tüm ürün gruplarında yasal koşullara bağlı olarak cayma hakkı (iptal ve iade hakkı) bulunmamaktadır. ALICI bu duruma rıza gösterdiğini, siparişi sırasında cayma hakkının bulunmadığı hususunda ayrıntılı bilgilendirildiğini gayrikabili rücu kabul, beyan ve taahhüt eder.
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nin 15. Maddesi kapsamında kalan diğer hususlar aşağıdadır:
1. Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mal veya hizmet
2. Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
- c) Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.
- d) Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler.
3. Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
4. Abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınların teslimine ilişkin sözleşmeler.
5. Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.
6. Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayri maddi mallara ilişkin sözleşmeler.
7. Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
8. ALICI’nın bir yurtdışı teslimat adresi beyan etmesi neticesinde Türkiye Gümrük Sahası dışındaki bir adrese teslim edilen ürünler Cayma hakkı kapsamı dışındadır. Siparişin gideceği ülkede oluşabilecek gümrük masrafları, ekstra taşıma masrafları vb. tüm diğer masraflar ALICI tarafından karşılanacaktır.
Yurt dışına gönderilen ürünlerin ALICI’sına ulaşmaması ve SATICI’ya geri gönderilmesi halinde sipariş sahibine taşımacılık bedelinin iadesi yapılmaz ve ücretsiz olarak tekrar geri gönderilmez.
ALICI’nın siparişinin gümrük süreçlerinin çözülmemesi sebebi ile ilgili ülkenin gümrük uygulamaları içerisinde ürünü imha etme, alıkoyma vb. bir uygulama olduğunda ve/veya gümrük süreci sona erdikten sonra dahi ALICI’nın ikamet ettiği ülke sınırlarında taşıma esnasında yaşanan aksaklıklar sebebi ile (ürünün kaybolması, çalınması, ALICI’nın adres ve/veya İletişim bilgilerini hatalı bildirmesi vs.) ALICI’NIN kusuru olmasa dahi, SATICI’dan kaynaklı olmayan herhangi bir sebeple ürünün ALICI’ya ulaştırılamaması halinde bu durumdan SATICI sorumlu değildir ve sipariş tutarı geri ödenmez.
MÜCBİR SEBEPLER
Alıcı ve satıcı arasında Mesafeli satış sözleşmesinin imzalandığı tarihte mevcut olmayan ve olması öngörülemeyen, her iki tarafın da kusuru olmaksızın meydana gelen ve tarafların işbu sözleşme kapsamında kendilerine yüklenen yükümlülükleri yerine getirmelerini veya zamanında yerine getirmelerini engelleyen durumlar, örneğin savaş hali, doğal afetler, salgın hastalık , pandemi, grev, lokavt, mevzuat değişikliği kapsamında ürün/ürünlerin ithalatına getirilen engelleme halleri mücbir sebep olarak kabul edilecektir. Mücbir sebebe maruz kalan taraf derhal karşı tarafı yazılı olarak bilgilendirecek ve mücbir sebep devam ettiği müddetçe işbu sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemekten dolayı sorumlu tutulmayacaktır. Mücbir Sebep durumunda SATICI, işbu Sözleşme ile yüklenmiş olduğu edimleri tek taraflı olarak yerine getirmekten ödenen bedelin iadesini yaparak tazminatsız olarak kaçınabilir. Mücbir sebep hali 30 günden fazla devam ederse, tarafların sözleşmeyi tek taraflı fesih hakkı bulunacaktır.